Koning Juan Carlos viert ‘meest trieste’ verjaardag

Vorsten

03-01-2021 18:45:50

Het wordt dinsdag voor koning Juan Carlos een eenzame en treurige verjaardag. Dat althans melden Spaanse media zondag in hun voorbeschouwingen op de 83e verjaardag van de in augustus naar Abu Dhabi uitgeweken gepensioneerde koning. De kans dat er iemand op bezoek komt is klein, mede vanwege de quarantaineregels na terugkeer. Online krant El Confidencial spreekt zelfs van zijn ‘meest trieste’ verjaardag. Juan Carlos moet die ver van familie en vrienden doorbrengen, zonder zicht te hebben op snelle terugkeer naar Spanje.

Zijn vertrek naar de Verenigde Arabische Emiraten werd vorig jaar door het paleis verklaard uit de wens “de uitoefening van zijn functies te vergemakkelijken” voor zoon koning Felipe. Er was immers zoveel rumoer en negatieve publiciteit ontstaan rond Juan Carlos dat dit het functioneren van Felipe negatief beïnvloedde. Maar de vrijwillige ballingschap van de onder meer van corruptie verdachte koning-emeritus kon ook worden uitgelegd als een schuldbekentenis of een poging een mogelijke straf te ontlopen.

Indien Felipe dan ook had gehoopt dat het verdwijnen van zijn vader zou betekenen dat de stroom negatieve berichten rond diens persoon zou verdwijnen, dan was dat een misrekening. Er gaat geen week voorbij of er verschijnen nieuwe onthullingen, geruchten of berichten over hem in de media. De linkse oppositie én mederegeringspartij Unidas Podemos houden het vuurtje om politieke redenen – invoering van een republiek – ook graag brandend.

In de jaarlijkse peiling van La Sexta, waar de Spanjaarden wordt gevraagd wie de vijf beste en wie de vijf slechtste personages van het afgelopen jaar waren, kwam Juan Carlos met stip op de vierde plaats van de slechteriken. Enige troost: voor hem stonden drie politieke leiders, waarbij het opviel dat premier Pedro Sánchez op beide lijstjes de derde plaats haalde. Hij was zowel slecht als goed.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord