Koning van Tonga ontslaat minister

Vorsten

03-02-2016 13:08:00

Koning Tupou VI van Tonga heeft woensdag de aanstelling van de minister van toerisme van het Pacifische koninkrijk ingetrokken. Dat gebeurde op advies van de minister-president.

Aanleiding voor het onmiddellijke ontslag van Etuate Sungalu Lavulavu was een uitspraak van het Hooggerechtshof van Tonga. Dat had de minister schuldig gevonden aan omkoping en het te veel uitgeven tijdens de verkiezingscampagne in 2014.

Door die uitspraak verloor Lavulavu zijn zetel in het parlement, en aangezien ministers in Tonga leden van het parlement moeten zijn, kon premier ‘Akilisi Pohiva het staatshoofd niet anders adviseren dan de bewindsman uit zijn ambt te zetten. De ex-minister gaat overigens in beroep tegen de uitspraak.

Tonga wordt sinds de regeertijd van Tupou’s broer en voorganger koning George Tupou V democratischer bestuurd. Maar politici komen regelmatig in problemen wegens patronage en gunstverlening omdat persoonlijke contacten en dorpsverbanden vaak zwaarder wegen dan bestuurlijke capaciteiten of verdiensten.

Meer Spanje