Koningshuisexpert denkt niet dat Leonor koningin wordt

Vorsten

31-08-2020 12:24:58

Prinses Leonor (14) wordt nooit koningin van Spanje. Dat is de stellige overtuiging van de Spaanse koningshuisexpert Jaime Peñafiel (88). Hij denkt niet dat de Spaanse monarchie zal overleven. Peñafiel citeerde daarbij de afgezette Egyptische koning Farouk die voorspelde dat er uiteindelijk nog maar vijf koningen zouden overblijven: de vier van het kaartspel en de Engelse koningin. Daarmee zeg ik genoeg.”

“Ik schaam me voor collega’s die zeggen dat Leonor een hele goede koningin zal zijn. Hoe weten we in hemelsnaam wat er in twintig jaar gaat gebeuren?”, aldus de onlangs van het coronavirus herstelde Peñafiel in een vraaggesprek met de Andalusische krant Ideal. De journalist en auteur werd gevraagd om terug te kijken op de dramatische ontwikkelingen rond het Spaanse koningshuis van de afgelopen maand, met in zijn ogen als dieptepunt het afgedwongen vertrek van de van tal van malversaties verdachte koning-emeritus Juan Carlos (82) uit het Zarzuela-paleis en uit Spanje.

“De schuld ligt natuurlijk bij Juan Carlos zelf. Maar wat er daarna gebeurt, is de schuld van Felipe, toen hij in het openbaar en zonder rekening te houden met het vermoeden van onschuld de economische toelage van zijn vader introk en hem uit de familie zette. Dat is onvergeeflijk”, aldus Peñafiel die Juan Carlos al de dag van diens proclamatie tot koning in 1975 uitgebreid sprak.

Terugkeer

Peñafiel denkt dat Corinna Larsen, die aan het licht bracht dat Juan Carlos onder meer geheime buitenlandse bankrekeningen bezat, de koning-emeritus de das zal omdoen. Zij is niet zo maar een van zijn ex-vriendinnen. “Het zal doorslaggevend zijn. In feite zorgt zij voor de grootste schade die Juan Carlos heeft geleden door een vrouw. Een afgewezen vrouw is erg gevaarlijk.” Dat de koning achter de vrouwen aan zat, was volgens de auteur genetisch bepaald. Maar anders dan bijvoorbeeld zijn grootvader koning Alfonso XIII heeft Juan Carlos Madrid niet “bezaaid met bastaardkinderen, ook al beweren sommigen dat ze zijn natuurlijke kind zijn.”

Hij stelt dat Juan Carlos zal terugkeren naar Spanje. “Maar ik denk niet dat hij terug zal gaan naar Zarzuela, daar is hij uitgegooid. Naar Spanje wel ja, want het is zijn land en hij heeft het recht. Als het gebeurt, zullen velen in schaamte vervallen, te beginnen met zijn eigen zoon”, aldus de schrijver die weinig op heeft met koning Felipe en nog minder met koningin Letizia.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord