Koninklijke aandacht voor Karelsprijs 2016

Vorsten

2016-05-01 17:34:00

De Spaanse koning Felipe en de Luxemburgse groothertog Henri zijn vrijdag aanwezig bij de uitreiking van de Karelsprijs aan paus Franciscus. De overhandiging vindt dit jaar niet zoals gebruikelijk plaats in Aken, waar de naamgever van de prijs keizer Karel de Grote is begraven, maar in Vaticaanstad. Dit om de 79-jarige paus een vermoeiende reis te besparen.

Ook is de uitreiking, die altijd op Hemelvaartsdag plaatsvindt, een dag verschoven om de kerkvorst ter wille te zijn. Dat de koning en groothertog naar de uitreiking van de in 1950 ingestelde prijs gaan, is geen toeval. Zowel Felipe als Henri is beschermheer van de internationale onderscheiding. Ook de Belgische koning Filip en de bondspresidenten van Duitsland en Oostenrijk zijn beschermheer.

Franciscus krijgt de Karelsprijs onder meer vanwege ‘de boodschap van hoop en bemoediging die hij in de huidige moeilijke tijden uitstraalt naar talrijke burgers die in Europa hun plaats zoeken.’ De prijs, ook wel de Europese vredesprijs genoemd, werd in 1996 toegekend aan koningin Beatrix, in 1982 aan koning Juan Carlos en in 2004 aan paus Johannes Paulus II.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig