Lange celstraf dreigt voor zwager van Felipe

Vorsten

07-12-2014 14:49:00

PALMA – Iñaki Urdangarín krijgt een dezer dagen te horen welke aanklacht tegen hem zal worden ingediend. De zwager van koning Felipe van Spanje wordt onder meer verdacht van verduistering, fraude, valsheid in geschrift en belastingontduiking. Hij kan daarvoor een gevangenisstraf krijgen van twintig jaar.

Pedro Horrach, de aanklager in anti-corruptiezaken van de Balearen, de eilandengroep waar Urdangarín een deel van zijn illegale winsten behaalde, heeft Iñaki strafvermindering aangeboden in ruil voor schulderkenning. De echtgenoot van prinses Cristina moet dan zes jaar de cel in en een boete betalen van zes miljoen euro, zo meldt de krant El Mundo.

De onderhandelingen met Iñaki’s advocaten willen echter niet vlotten. De voormalige olympisch handbalkampioen, die dit weekeinde met zijn gezin in Genève de veertiende verjaardag van zijn zoontje Pablo vierde, wil geen gevangenisstraf accepteren. De aanklager, die bij eerdere onderhandelingen nog genoegen nam met een straf tussen de twee en vier jaar, heeft de eis inmiddels verhoogd.

Iñaki Urdangarín heeft samen met zakenpartner Diego Torres met hun stichting Nóos de deelstaatregeringen van de Balearen en Valencia teveel geld in rekening gebracht voor niet of slechts gedeeltelijk uitgevoerde promotionele en sportactiviteiten. Het extra geld sluisden ze weg via een web van bankrekeningen, waardoor ook prinses Cristina in beeld kwam omdat ze mede-eigenaar was van één van de voor het witwassen van de winsten gebruikte rekeningen.

Meer Spanje