Letizia vraagt aandacht voor zeldzame ziekten

Vorsten

2016-03-03 15:40:00

Koningin Letizia van Spanje heeft donderdag aandacht gevraagd voor mensen die lijden aan zeldzame ziekten. Ze deed dat in het kader van de jaarlijkse Wereld Zeldzame Ziektendag. Die viel dit jaar op 29 februari, maar in Spanje staan ze er donderdag bij stil. In Nederland gebeurde dat afgelopen zaterdag al.

Het doel van de dag is mensen met een zeldzame aandoening in de schijnwerpers te zetten. Een miljoen Nederlanders lijdt aan één van de 6000 zeldzame ziekten. Koningin Letizia sprak in Spanje over drie miljoen mensen die zo’n unieke ziekte onder de leden hebben. “Het is belangrijk dat ieder van hen zich welkom en begrepen voelt, niet alleen vandaag, maar op alle dagen van het jaar.”

Letizia benadrukte ook het belang van onderzoek naar ziekten die weinig voorkomen. “Zonder onderzoek blijft behandeling onmogelijk”, zei de koningin. Ook wees ze op het nut van netwerken. Tijdens de Wereld Zeldzame Ziektendamdag komen mensen met verschillende aandoeningen bij elkaar om te praten over elkaar problemen en oplossingen.


Meer Spanje