Madrid bereidt zich voor op inhuldiging

Vorsten

18-06-2014 11:43:00

MADRID – Putdeksel voor putdeksel controleren de Spaanse veiligheidsdiensten en politie woensdag de route waarlangs koning Felipe en zijn gezin donderdag een rijtoer maken van het parlement naar het Koninklijk Paleis. Na de controle gaat er een zegel op de put, soms wel twee. “We werken de hele route af, zowel boven als onder de grond”, aldus een woordvoerder van de politie tegen Spaanse media.

Afgelopen nacht zijn ploegen druk in de weer geweest het aanbrengen van Spaanse vlaggen aan de lantaarnpalen en het plaatsen van grote bakken met witte bloemen. Andere teams hadden eerder al overal dranghekken afgeleverd die donderdag langs de straat kunnen worden gezet. De Spaanse televisie is minder snel. Die is nog overal bezig om camerastellages te bouwen. Ook voor het parlement staat nog niet alles op zijn plaats voor de verwelkoming van de nieuwe koning donderdagmorgen.

Van inhuldigingskoorts, zoals vorig jaar in Amsterdam het geval was, is in Madrid overigens niets te merken. Op een enkele souvenir- en postzegelwinkel na wordt er in winkeletalages geen aandacht besteed aan het aantreden van een nieuwe koning. De souvenirs zijn ook duidelijk in alle haast en zonder veel fantasie gemaakt: een paar sleutelhangers en koelkastmagneten en wat bordjes met slechtgelijkende foto’s van het koningspaar. De fabrikanten hadden dan ook weinig tijd. De datum van de plechtigheid stond pas vorige week definitief vast.

Rond het parlement en het Palacio de Oriente hangen ook vanaf balkons vlaggen, maar het is moeilijk vast te stellen of dit is vanwege de inhuldiging of als steunbetoging aan de Spaanse voetbalploeg. Schuin tegenover het paleis, maar niet in het zicht wanneer de koninklijke familie op het balkon verschijnt, hangt ook een spandoek dat vraagt om een referendum over het behoud van de monarchie.

Meer Spanje