Nieuwe fase in verdediging van Cristina

Vorsten

31-01-2016 15:27:00

BARCELONA – De verdediging van prinses Cristina gaat een nieuwe fase in. Dat heeft haar advocaat Miquel Roca gezegd tegen Spaanse media. Hij concentreert zich nu op het strafproces voor de rechtbank in Palma. Dat begint op 9 februari met de verhoren van de verdachten, onder wie ook de zus van de Spaanse koning.

Dezelfde rechtbank besliste vrijdag dat Cristina terecht moet staan. Roca had vergeefs een beroep gedaan op jurisprudentie waarin het Hooggerechtshof bepaalde dat iemand niet vervolgd hoeft te worden als de benadeelde partij geen aanklacht indient. Cristina zou zich schuldig hebben gemaakt aan het faciliteren van belastingontduiking door haar echtgenoot Iñaki Urdangarín, maar de Belastingdienst vond vervolging niet nodig en steunde de petitie van Roca om de prinses te ontslaan van rechtsvervolging.

De rechters gingen daar niet in mee en handhaafden de aanklacht die een burgerlijke anti-corruptiegroepering tegen haar heeft ingediend. Roca zei dat besluit te respecteren, maar indien nodig er wel bezwaar tegen te zullen maken. Boos was hij wel dat de beslissing vrijdag eerder bekend was bij de media dan bij de advocaten en verdachten. “De prinses hoorde het besluit uit de pers en belde mij op voor uitleg.”

Prinses Cristina zal indien nodig haar plaats in het beklaagdenbankje innemen aldus Roca, die aankondigde vanaf nu geen mededelingen meer te doen aan de media. “Vanaf nu vindt de verdediging plaats in de rechtbank.”

Meer Spanje