Oppositiepartijen hadden meer verwacht van koning Felipe

Vorsten

25-12-2020 12:09:31

De Spaanse politiek heeft verdeeld gereageerd op de kersttoespraak van koning Felipe. Regeringspartij PSOE en de rechtse oppositie hadden waardering voor de koninklijke boodschap terwijl de linkse en nationalistische partijen felle kritiek uitten. Zij hadden van de koning een felle veroordeling geëist van de vermeende malversaties van zijn vader koning Juan Carlos. De bedekte bewoordingen waarin Felipe daarover sprak waren niet voldoende.

“Wat is het nut van een koning?”, vroeg de woordvoerder van Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), de links-republikeinse partij van Catalonië, zich af. “De toespraak was weinig zinvol en hij heeft niet eens het schandaal van Juan Carlos genoemd.” De woordvoerder van JxCat in het parlement bekritiseerde Felipe voor het “zonder te blozen” noemen van “democratische, morele en ethische principes.” De leider van Más País vond dat de koning “niet over ethische principes mag spreken als hij niet bereid is om verantwoordelijk te nemen voor de schandalen van zijn vader.”

Ook Unidas Podemos, coalitiepartner van de PSOE in de regering van premier Pedro Sánchez, vond het niet genoeg. De koning had, aldus zegsman Pablo Echenique, “de corrupte activiteiten van Juan Carlos en zijn belastingontduiking expliciet moeten veroordelen.” Volgens de krant El País had koning Felipe zich beperkt tot verwijzing naar ethische en morele principes omdat zijn vader officieel nergens van is beschuldigd. Een veroordeling zou betekenen dat hij zijn vader schuldig achtte nog voor Justitie een uitspraak heeft gedaan of zelfs maar een strafrechtelijk onderzoek is begonnen.

Voor iedereen

De koning verwees daarom naar zijn eigen inhuldigingsrede uit 2014 waarin hij verklaarde dat de kroon “integriteit, eerlijk en transparant gedrag in acht moet nemen.” En hij voegde eraan toe dat deze principes “voor iedereen gelden, zonder uitzondering en dat ze boven elke persoonlijke of familiale overweging staan” – dus ook ten aanzien van zijn vader Juan Carlos.

Van de kant van de rechtse oppositiepartijen Partido Popular en Vox was er slechts lof voor de koning. “In een onberispelijke boodschap toonde Felipe zijn nabijheid tot de Spanjaarden die het ergste meemaken door de pandemie en de crisis”, aldus PP-leider Pablo Casado.

Meer Spanje