Parlement van Catalonië wil geen monarchie

Vorsten

08-08-2020 10:40:51

Het parlement van de regio Catalonië heeft vrijdagavond laat een verklaring aangenomen tegen de monarchie. Met 69 tegen 65 stemmen verklaarde het Parlament de Catalunya dat “Catalonië een republiek is en geen koning wenst”.

Het voorstel was in stemming gebracht naar aanleiding van het vertrek eerder in de week van koning Juan Carlos. Die is verwikkeld in tal van schandalen en besloot op aandringen van regering en koning Felipe om Spanje te verlaten. “Noch Spanjaarden noch Catalanen verdienen zo’n belachelijk internationaal schandaal”, aldus de Catalaanse leider Quim Torra. Hij riep het regionale parlement daarom in een speciale sessie bijeen om de monarchie te bespreken.

In het Catalaanse parlement hebben de naar onafhankelijkheid strevende partijen Junts per Catalunya, Esquerra Republicana en CUPeen kleine meerderheid. Zij keren zich bij elke gelegenheid tegen de koning van ‘buurland’ Spanje. Eigenlijk wilden ze in het parlementaire debat nog een paar stappen verder gaan en vragen om een plurinationale republiek en een referendum over de staatsvorm. Het parlement stemde daar niet over om niet in conflict te komen met het Spaans Grondwettelijk hof.

“Wij Catalanen hebben geen koning en we willen er ook geen”, zei premier Torra. “Welke autoriteit zullen we hebben om de regels tegen corruptie af te dwingen als we een koninklijke familie accepteren die naar het buitenland uitwijkt wanneer ze voorwerp van onderzoek zijn na het incasseren van miljoenen en miljoenen euro’s aan zakelijke commissies?”


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord