Elena bij uitvaart hertogin Alva

Vorsten

20-11-2014 17:28:00

SEVILLA – Koning Felipe VI gaat vrijdag niet zelf naar de uitvaart van de hertogin van Alva, Cayetana Fitz-James Stuart. Dat heeft een woordvoerder van het hof bekendgemaakt. De koning laat zich in de kathedraal van Sevilla vertegenwoordigen door zijn zus prinses Elena, die goed bevriend was met de donderdag op 88-jarige leeftijd overleden ‘wereldrecordhoudster’ adellijke titels. De uitvaartmis wordt opgedragen door kardinaal Carlos Amigo Vallejo.

De hertogin van Alva (Alba in het Spaans) wordt opgevolgd door haar oudste zoon Carlos, die de 19e drager van een van Spanje’s oudste titels wordt. Fernando Alvarez de Toledo, die als ‘ijzeren hertog’ in de Nederlandse historie beroemd en berucht is vanwege zijn pogingen de Nederlandse opstand te onderdrukken, was de derde hertog van Alva. Cayetana was de derde vrouw uit de geschiedenis van het roemrijke geslacht die de titel droeg.

In Sevilla blijven de reacties uit heel Spanje binnenstromen op het overlijden. Namens de regering heeft premier Mariano Rajoy een krans gestuurd naar de rouwkapel in het gemeentehuis van de stad, waar de hertogin kort na haar overlijden donderdagmorgen naartoe is gebracht. Ook voetbalclub Real Betis, van wie Cayetana een loyaal fan was, heeft zijn deelname betuigd aan de familie.

Meer Niet-regerend