Proces om schadevergoeding van ex-koning Juan Carlos van start

Vorsten

29-03-2022 15:42:03

In Londen is een proces begonnen tegen de voormalige Spaanse koning Juan Carlos. Een ex-vriendin van hem, de Deens-Duitse Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn (58), beschuldigt hem ervan haar jarenlang te hebben lastiggevallen, haar te bedreigen en haar goede naam opzettelijk aan te tasten. Juan Carlos zou er ook voor hebben gezorgd dat de Britse en de Spaanse geheime diensten haar zonder duidelijke aanleiding hebben gesurveilleerd.

Sayn-Wittgenstein-Sayn, die sinds 2015 in Engeland woont, is naar de rechter gestapt om een aanzienlijke schadevergoeding te eisen en om maatregelen te eisen tegen smaad en bedreigingen van de voormalige vorst. Juan Carlos heeft zich in 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten teruggetrokken na een corruptieschandaal in Spanje.

Sayn-Wittgenstein-Sayn heeft op de eerste zitting naar voren laten brengen dat zij tussen 2012 en 2014 is bedreigd door Juan Carlos, dat in haar woning is ingebroken en dat de Spaanse vorst inlichtingendiensten inschakelde om haar te bespioneren. Juan Carlos bestrijdt alle beschuldigingen.

Felipe

Nog geen twee kilometer van het gerechtsgebouw in Londen verwijderd, nam Juan Carlos’ zoon koning Felipe deel aan een herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip (1921-2021). Felipe volgde zijn vader in 2014 op nadat die om gezondheidsredenen was afgetreden.

Juan Carlos draagt in Spanje nog altijd de titel koning. Hij heeft geprobeerd onschendbaarheid toegekend te krijgen door de Londense rechtbank omdat hij koning is, maar volgens de Engelse rechter is hij geen staatshoofd en kan zijn ex met de claims doorgaan.


Meer Spanje

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug