Rajoy wil langer blijven regeren

Vorsten

2016-02-02 18:39:00

De Spaanse koning Felipe heeft dinsdagavond de tweede ronde van gesprekken met politieke leiders over de vorming van een nieuwe regering afgerond. Later op de avond heeft hij nog een ontmoeting met de parlementsvoorzitter Patxi López.

De laatste gesprekspartner van de koning was de leider van de grootste parlementaire fractie, demissionair premier Mariano Rajoy van de Volkspartij (PP). Die sprak ongeveer een uur met Felipe. Na afloop gaf Rajoy in de premiersresidentie Moncloa een verklaring over de ontmoeting.

Volgens Rajoy is de enige optie voor een stabiele regering een brede coalitie met de socialisten (PSOE) en met nieuwkomer Ciudanos, de op drie na grootste partij in het parlement. Rajoy’s eigen PP zou daarbij het voortouw moeten hebben, maar helaas willen de socialisten daar nog niets van weten aldus de premier. “Ik heb de koning gezegd dat ik geen meerderheid heb om een regering te vormen omdat de PSOE de dialoog weigert.”

Andere combinaties doen volgens Rajoy geen recht aan de verkiezingsuitslag, waar zijn partij de grootste bleef maar de absolute meerderheid verloor. “De koning heeft me niet de opdracht gegeven een regering te vormen”, aldus de premier, een opdracht die hij tien dagen nog weigerde waardoor een tweede consultatieronde nodig was. “Laten we afwachten waartoe de koning besluit.”


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig