Juan Carlos prijst literatuur Poniatowska

Vorsten

22-04-2014 15:46:00

MADRID – De Spaanse koninklijke familie had dinsdag in het Koninklijk Paleis in Madrid een ontmoeting met de Mexicaanse journaliste en schrijfster Elena Poniatowska en haar kinderen. Tijdens een lunchbijeenkomst hield koning Juan Carlos een toespraak voor de winnares van de Cervantesprijs. Ook ging de laureaat op de foto met de Spaanse koning, koningin Sofia, prins Felipe en prinses Letizia.

Poniatowska (81) heeft meer dan veertig werken geschreven, waaronder verscheidene historische romans. Haar bekendste boek is La Noche de Tlatelolco uit 1971. In dat boek beschrijft ze het bloedbad op het Tlatelolco-plein in Mexico-Stad in 1968. De politie schoot toen op studenten die protesteerden tegen de onderdrukking. Enkele honderden studenten kwamen om.

De Cervantesprijs is de belangrijkste onderscheiding in de Spaanstalige literatuur. Aan de prijs is een bedrag van 125.000 euro verbonden. Ze krijgt de prijs woensdag uitgereikt tijdens een ceremonie in de universiteit van Alcalá de Henaras, ten noorden van Madrid.

Koning Juan Carlos prees in zijn toespraak de literatuur van Poniatowska en haar sociale en menselijke betrokkenheid. Leunend op zijn stok begroette hij volgens het Spaanse persbureau EFE ieder van de 120 gasten die de lunchbijeenkomst bijwoonden. De koning liet de lunch met de winnaar van de Cervantesprijs voorgaande jaren schieten vanwege gezondheidsredenen.

Meer Spanje