Spaans koningspaar herdenkt slachtoffers coronavirus

Vorsten

2020-07-16 09:40:41

Koning Felipe heeft donderdagochtend op de Plaza de la Armería voor het Koninklijk Paleis in Madrid gesproken tijdens de sobere maar indrukwekkende nationale herdenking voor de meer dan 28.000 Spaanse slachtoffers van het coronavirus. Er waren slechts twee andere sprekers: een broer van een overleden journalist en een verpleegster namens alle hulpverleners – van artsen tot schoonmakers.

Het was een dag die altijd in herinnering zou blijven, aldus koning Felipe die zijn medeleven uitte aan de families van de slachtoffers en hen een ‘enorme omarming’ gaf. “U staat niet alleen in uw verdriet”, aldus de koning. Veel slachtoffers waren op een gevorderde leeftijd. Het waren mensen die een leven lang hadden gewerkt om hun kinderen een beter leven te geven en die ook in Spanje veel hadden meegemaakt en hadden gewerkt aan een beter en democratisch Spanje, meende Felipe. Hij stond ook stil bij de hulpverleners en de onderlinge solidariteit die Spanje de afgelopen maanden had getoond.

Midden op het paleisplein was een verhoging opgericht met daarop een brandende vlam. Koning Felipe ging samen met oudste dochter prinses Leonor voor bij het neerleggen van een witte roos aan de voet van de vlam. Hij werd daarna gevolgd door andere Spaanse autoriteiten, door de eveneens aanwezige vertegenwoordigers van de Europese Unie: Ursula von der Leyen, Charles Michel en David Sassoli en Navo-baas Jens Stoltenberg, en de rest van de ruim vierhonderd aanwezigen die allemaal een mondkapje droegen.

Felipe werd bij de plechtigheid, die was georganiseerd door de regering van premier Pedro Sánchez, vergezeld door koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofia. Aan het slot van de bijeenkomst werd een minuut stilte in acht genomen voor de overledenen, waarna er een langdurig applaus opklonk als teken van verdriet en hoop.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt