Spaans koningspaar komende week naar Catalonië

Vorsten

2020-07-12 14:33:55

De Spaanse koning Felipe begeeft zich komende week in het spreekwoordelijke hol van de leeuw wanneer hij de bezoeken die hij samen met koningin Letizia brengt aan de verschillende autonome regio’s voortzet in Catalonië. Daar wordt het koningspaar op 17 juli verwacht. De visite begint in Figueres, waar onder meer het Dali-museum wordt bezocht, en ’s middags zijn koning en koningin in Barcelona.

Het is de eerste keer sinds november dat Felipe weer in de naar zelfstandigheid strevende en overwegend republikeins gezinde regio is. In de afgelopen jaren is het hem met enige regelmaat duidelijk gemaakt dat hij niet welkom is. Enkele gemeenten hebben hem tot ongewenst persoon verklaard en zijn foto is in veel gemeentehuizen in de berging geplaatst, of na de troonswisseling in 2014 nooit aangeschaft.

Felipe echter trekt zich van die speldenprikken niks aan. Hij heeft bij zijn troonsbestijging duidelijk gemaakt koning te zijn van álle Spanjaarden en de eenheid van de staat te zullen verdedigen. Dat laatste maakt hem dan ook tot mikpunt van de separatisten. Die beschouwen hem als symbool van het door hen gehate of ongewenste Spanje. Er wordt vrijdag dan ook rekening gehouden met protesten tegen de komst van het koningspaar, zoals de laatste jaren gebruikelijk.

Felipe en Letizia worden voor de zomer ook nog verwacht in Galicië (25 juli) en in Asturië (27 juli). Aanstaande donderdag wonen ze de nationale herdenking bij die in Madrid door de regering wordt georganiseerd om de ruim 28.000 dodelijke slachtoffers van de coronapandemie te eren.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt