Spaans koningspaar slaat Catalonië nog even over

Vorsten

16-07-2020 18:13:20

Koning Felipe en koningin Letizia gaan vrijdag niet zoals gedacht naar Catalonië maar naar Baskenland. Dat heeft het Spaanse hof donderdag bekendgemaakt. Het koningspaar is bezig aan een tournee langs zestien van de zeventien autonome regio’s en volgens eerdere berichten, die overigens nooit door het paleis zijn bevestigd, zou Catalonië nu aan de beurt zijn.

Voor de rondreis, die is bedoeld om tijdens de coronacrisis aandacht te vestigen op bezienswaardigheden in elk van de gebieden, is geen officiële agenda gepubliceerd. Spaanse media beschikken wel over een informeel schema.

Het hof wil flexibel kunnen blijven en in het geval van het deels weinig koningsgezinde Catalonië ook massale protesten voor zijn. Die waren voor vrijdag door verschillende groeperingen en politieke partijen al aangekondigd in Figueres en Barcelona, indien Felipe en Letizia daar zouden komen.

Resterend programma

Het is om diezelfde reden niet bekend wanneer het koningspaar wel naar de naar zelfstandigheid strevende regio gaat. Volgens het voorlopige schema gaan koning en koning de komende tijd naar Extremadura (22 juli), Galicië (25, op het feest van de heilige Jacobus), Navarra (27), Cantabrië (29) en Asturië (30).

Van de autonome regio’s krijgt Madrid geen bezoek omdat het koningspaar, dat er woont, er al een paar uitstapjes heeft gemaakt. De twee autonome steden en exclaves Ceuta en Melilla, gelegen binnen Marokko, worden overgeslagen om de betrekkingen met Marokko niet op de proef te stellen.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.