Spaans parlement heeft geen schilderij Felipe

Vorsten

2016-02-02 19:40:00

Spanje blijft na de troonswisseling van 2014 worstelen met de officiële portretten van de oude koning Juan Carlos en de nieuwe koning Felipe. Zo ook het nationale parlement, zo stelt de nieuwssite Monarquia Confidencial vast. Het meer dan levensgrote portret van Juan Carlos heeft daar bijvoorbeeld nog altijd een prominente plaats in de zaal van Ministers.

Er zijn geen plannen om snel met een oliedoek te komen met daarop koning Felipe, zo liet een woordvoerder van het parlement desgevraagd weten. Het schilderij van de koning-emeritus heeft inmiddels historische waarde en van Felipe zijn foto’s voorhanden die op de daartoe bestemde plekken in het parlementsgebouw zijn opgehangen.

In delen van Spanje is al maanden een soort beeldenstorm aan de gang over afbeeldingen van de nieuwe koning, diens vader en hun voorgangers. In gemeenten waar de republikeinse of separatistische partijen een meerderheid in de raad hebben, zijn de portretten verwijderd of achter een gordijn geplaatst.

Ook andere verwijzingen naar de monarchie moesten het ontgelden. Zo bepaalde de raad van de Catalaanse stad Girona vorige week dat de ‘Stichting Prinses van Girona’ en de daaraan verbonden prijs een andere naam moeten krijgen: Carles Rahola. Dat was begin vorige eeuw een Catalaanse schrijver en republikein, die in 1939 werd geëxecuteerd.


Meer Spanje