Spaanse koning door verkiezingen met rug tegen politieke muur

Vorsten

28-07-2016 17:48:00

verkiezingen

De Spaanse koning Felipe heeft veertien partijleiders gesproken die na de jongste verkiezingen bij hem op bezoek kwamen, maar een doorbraak in de politieke impasse lijkt er niet in te zitten. Hij moet nu parlementsvoorzitter Ana Pastoor vertellen of hij een kandidaat voor het premierschap ziet.

De laatste in de rij was donderdag de leider van de socialisten (PSOE), Pedro Sánchez. Diens sombere boodschap was dat zijn partij tegen een herbenoeming van de huidige conservatieve premier (PP) Mariano Rajoy zal stemmen. De PP kwam na de jongste verkiezingen in juni weliswaar als grootste uit de bus, maar de absolute meerderheid die de partij ooit had, die kwam niet in beeld.

Rajoy wil het liefst een grote meerderheid met de PSOE vormen, maar dat lukt dus niet. Ook de vorming van een minderheidsregering in het verdeelde Spaanse politieke landschap lijkt er niet in te zitten. Daarmee dreigt dat de kiezers wéér, voor de derde keer sinds december 2015, een bezoek aan de stembus moeten brengen.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.