Spaanse koning op miniformaat

Vorsten

2016-01-09 14:19:00

TORREDEMBARRA – De gemeenteraad van het kleine Catalaanse Torredembarra moet zich bij de rechter verantwoorden voor een besluit over de afmetingen van het portret van koning Felipe in de raadszaal. Torredembarra heeft zo’n portret opgehangen, maar ter grootte van een pasfoto.

Een afbeelding van het staatshoofd moet volgens de wet een prominente plek hebben in de raadszaal, maar in het deels republikeins gezinde en naar onafhankelijkheid strevende Catalonië is daarover al maanden een vaak verhitte strijd aan de gang. Op veel plekken is het koninklijk portret verdwenen, of achter de spreekwoordelijke plantenbak gezet.

In Torredembarra bedachten ze een andere oplossing: een ingelijste foto op pasfoto-formaat. Die hangt nu netjes boven de deur, naast een evengroot portret van de deelstaatpremier Artur Mas. In de wet staat namelijk niet hoe groot het portret moet zijn, aldus de slimme raadsleden – voor een belangrijk deel van de zeer linkse CUP.

Ze begrijpen dan ook niet waarom de openbaar aanklager in Tarragona een klacht heeft ingediend en de rechter de zeventien gemeenteraadsleden nu wil ondervragen.


Meer Spanje