Spaanse koning opent nieuwe gerechtelijk jaar

Vorsten

07-09-2020 15:31:28

De Spaanse koning Felipe heeft maandag op plechtige wijze het nieuwe gerechtelijk jaar geopend. Hij ging daarvoor naar het Paleis van Justitie in Madrid, waar ook het Hooggerechtshof zitting heeft.

De koning werd bij aankomst in de zittingszaal, Salón de Plenos, met applaus begroet. Na het openen van de bijeenkomst luisterde de koning, die een mondkapje droeg, onder meer naar toespraken van opperrechter Carlos Lesmes en procureur-generaal van staat, Dolores Delgado.

Die gaven onder meer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en tendenzen in de rechtsstaat, bij rechtbanken en justitie. Vanwege de coronamaatregelen was het aantal aanwezigen beperkt en werd na afloop afgezien van het traditionele wijndrinken op een goed verloop van het komende gerechtelijk jaar.

Koning Felipe had afgelopen vrijdag van procureur-generaal Delgado al het jaarverslag mogen ontvangen. Volgens Spaanse media was dat voor de koning een ongemakkelijke ontmoeting omdat het Delgado was die eerder dit jaar een formeel en voorlopig onderzoek instelde naar de gedragingen van Felipe’s vader koning-emeritus Juan Carlos. Dat onderzoek moet vaststellen of er aanwijzingen zijn van vermeende misdaden begaan na de troonwisseling in juni 2014.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord