Spaanse koningen ingeschakeld voor diplomatie

Vorsten

12-09-2018 12:02:00

Achter de schermen is de afgelopen dagen in Madrid hard gewerkt om te voorkomen dat de licht ontvlambare Saudische kroonprins Mohammed bin Salman wraak zou nemen op Spanje vanwege het annuleren van een verkoop van wapens. Volgens de onlinenieuwssite El Confidencial Digital (ECD) is zowel koning Felipe als zijn vader koning Juan Carlos ingeschakeld om de veren glad te strijken.

Saudi-Arabië voelde zich zwaar gekrenkt door het besluit van de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles, die begin deze maand liet weten dat de verkoop van vierhonderd lasergeleide bommen niet door zou gaan omdat werd gevreesd dat de Saudi’s die zouden gebruiken in de oorlog in buurland Jemen. De vrees bestond dat het Golf-koninkrijk daarna meteen alle contacten en contracten met Spanje in de vrieskast zou zetten. “Het gaat om een aanval en een gebrek aan respect”, aldus insiders in Riaad.

Een precedent was er al. Canada werd op het strafbankje gezet nadat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken had gewaagd kritiek te hebben op de mensenrechtensituatie in het koninkrijk. Spanje was bang dat de order ter waarde van 1,8 miljard euro voor de bouw en levering van vijf korvetten (kleine fregatten), die eerder dit jaar door kroonprins Mohammed bij een bezoek aan Madrid was bekrachtigd, geannuleerd zou worden. Ook andere overeenkomsten liepen gevaar, zoals de samenwerking bij de bouw van een hogesnelheidslijn.

De Saudi’s zouden het ontslag hebben geëist van de verantwoordelijke minister, een eis waaraan de Spaanse regering geen gehoor kon geven. Er moest daarom veel worden gepoetst en gemasseerd en volgens de nieuwssite werd daarbij ook het paleis ingeschakeld. Juan Carlos, die in de week voor Pasen nog een vakantie doorbracht in Saudi-Arabië, heeft goede contacten met koning Salman, en Felipe moest de kroonprins kalmeren. Of Saudi-Arabië de verklaringen en uitleg accepteert, moet nog blijken.

Meer Spanje