Spaanse oppositiepartijen vragen naar uitgaven voor Juan Carlos

Vorsten

14-01-2021 23:39:12

De Spaanse vicepremier Carmen Calvo moet in het parlement verantwoording afleggen over de begeleiding en de beveiliging van de in Abu Dhabi verblijvende koning-emeritus Juan Carlos (83). Nationalistische oppositiepartijen uit onder meer Baskenland en Catalonië hebben daar donderdag om gevraagd, zo meldt online nieuwssite El Confidencial.

De vragen kwamen nadat El Diario had onthuld dat de koning drie man tijdelijk personeel bij zich heeft, dat om beurten voor hem zorgt. Ze zijn ingehuurd door Patrimonio Nacional, de instantie die het Nationaal Erfgoed beheert. Daarnaast zijn er ook beveiligers bij de gepensioneerde koning die augustus vorig jaar de wijk nam naar de Verenigde Arabische Emiraten vanwege aanhoudende publicaties over zijn schimmige en mogelijk frauduleuze financiële handel en wandel.

Eerder vorig jaar had koning Felipe besloten om de jaarlijkse toelage aan zijn vader stop te zetten. De oppositiepartijen willen nu precies weten hoeveel staatsgeld er desondanks nog aan Juan Carlos wordt uitgegeven en waarom dat gebeurt. Vicepremier Carmen Calvo, die verantwoordelijk is voor Patrimonio Nacional, had woensdag nog gezegd dat de koning geen geld meer kreeg van de staat.

De Baskische partij Bildu wil de details van de overeenkomst kennen. “De vluchteling is zijn toelage ontnomen, maar hij heeft de diensten behouden”, aldus parlementslid Jon Iñarritu. De Galicische partij BNG heeft gevraagd om een opgave van de kosten van de beveiliging en hoe lang de regering nog van plan is geld uit te geven aan Juan Carlos.

Meer Spanje