Spaanse premier belooft modernisering monarchie

Vorsten

2020-12-29 18:55:35

De Spaanse monarchie zal de komende tijd verder worden gemoderniseerd. Dat heeft premier Pedro Sánchez dinsdag gezegd in een uitgebreide persconferentie. “De koning wil een constitutionele monarchie die is aangepast aan het Spanje van de 21e eeuw. Vernieuwing, verantwoording, dat is waar koning Felipe aan werkt”, aldus de premier. Meer details gaf hij niet.

“We doen het stap voor stap en u krijgt meer informatie over de routekaart voor de vernieuwing van de kroon, zoals op het gebied van transparantie en een voorbeeld stellen, wanneer deze klaar is,” zei Sánchez. De socialistische premier heeft de hete adem van zijn links-republikeinse coalitiepartner Unidas Podemos in zijn nek. Die roept al veel langer om een nieuw wettelijk kader rond het koningshuis, zoals het schrappen van de onschendbaarheid van het staatshoofd en volledige opening van zaken over de financiële huishouding.

De druk is extra groot door de bijna dagelijkse onthullingen over mogelijke malversaties en corruptie van koning-emeritus Juan Carlos (82). Die zou in de laatste jaren van zijn koningschap grote bedragen hebben ontvangen en verborgen hebben gehouden voor de Spaanse fiscus door het geld onder te brengen in het buitenland.

Koning Felipe deed eerder dit jaar afstand van zijn toekomstige erfenis en zei in zijn kersttoespraak dat morele en ethische principes voor iedereen gelden, ongeacht persoonlijke en familiale overwegingen. Een duidelijke vingerwijzing naar de sinds augustus in Abu Dhabi wonende Juan Carlos. “Een moedige toespraak”, oordeelde premier Sánchez dinsdag.


Meer Spanje

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?