Spaanse regering: besluit Juan Carlos is versterking monarchie

Vorsten

03-08-2020 22:17:15

De Spaanse regering heeft maandag meteen positief gereageerd op het besluit van koning Juan Carlos om het land te verlaten. Moncloa, het kantoor van premier Pedro Sánchez, liet weten dat het besluit een versterking betekende voor de monarchie en ervoor zorgde dat het werk van koning Felipe niet werd belemmerd.

Het schandaal rond de in 2014 afgetreden koning – die toen koning als eretitel kreeg – Juan Carlos had de afgelopen maanden afgeleid van de activiteiten van Felipe, die zijn positie en imago aangetast zag worden door de dagelijkse stroom berichten en onthullingen over de financiële handel en wandel van zijn vader. Regeringspartij Podemos wilde een einde aan de onschendbaarheid van de koning-emeritus en dacht meteen ook de monarchie zelf ter discussie te kunnen stellen.

In dat klimaat moest er wel een besluit worden genomen en Felipe kan opgelucht zijn dat zijn vader de eer aan zichzelf heeft gelaten, al of niet een handje geholpen door druk uit de familie of van de regering. Felipe is daarmee echter nog niet van de problemen af want zowel in Zwitserland als Spanje blijft het gerechtelijk onderzoek doorlopen naar geheime bankrekeningen, dubieuze transacties, belastingontduiking en mogelijke omkoping. De advocaat van Juan Carlos heeft maandag al gezegd dat de koning-emeritus vanzelfsprekend beschikbaar blijft voor justitie.

Klap

Felipe is wat dat betreft niet te benijden. Hij heeft voor zichzelf zorgvuldig een imago opgebouwd als koorknaap, maar met zwager Iñaki in de gevangenis voor onder meer meervoudige fraude, zus prinses Cristina ternauwernood vrijgesproken van medeplichtigheid daaraan, en nu een vader die alles behalve onkreukbaar was, lijkt alle moeite vergeefs.

De Spaanse monarchie, in 1975 na de door van dictator Francisco Franco hersteld onder Juan Carlos, was al nooit zo stevig verankerd, en de vraag is of het koningshuis deze klap te boven kan komen en of het zoals de regering zegt, inderdaad een “versterking” betekent.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord