Spaanse regeringspartij ziet schuldbekentenis van Juan Carlos

Vorsten

06-12-2020 15:25:45

De Spaanse regeringspartij Unidas Podemos vindt dat koning Juan Carlos een schuldbekentenis heeft afgelegd door zijn poging tot een vergelijk te komen met de Belastingdienst over het royale gebruik van creditcards die hem door een vriend ter beschikking zijn gesteld. Juan Carlos heeft het geld waarover hij daardoor kon beschikken en dat meer dan 120.000 euro bedroeg nooit opgegeven. Volgens de krant El País wil hij nu een schikking treffen. Daarmee kan hij vervolging ontlopen.

“Wat een dag heeft Juan Carlos gekozen om te bekennen dat hij de Spaanse schatkist heeft bedrogen. De enige reden dat hij dit nu wil regelen is omdat hij er gloeiend bij is”, meende Pablo Echenique, woordvoerder van Unidas Podemos, de links-republikeinse coalitiepartner in de regering van premier Pablo Sánchez. “Dit is een koning onwaardig en zal zijn blazoen niet zuiveren”, meende Podemos-afgevaardigde Antón Gómez Reino, meldt RTVE.

Spanje herdenkt zondag plechtig de verjaardag van de invoering in 1978 van de eerste democratische grondwet, waarvan Juan Carlos door velen nog steeds als grondlegger wordt gezien. Om die reden wilde de grootste oppositiepartij Partido Popular ook geen commentaar geven op de nieuwe ontwikkeling. “De zaken die hij privé heeft gedaan, vallen onder een andere macht van de staat, die zal moeten bepalen of er enige verantwoordelijkheid is”, aldus PP-leider Pablo Casado.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.