Spanje gaat koning Juan Carlos niet vervolgen

Vorsten

30-10-2020 23:36:30

Het Spaanse Hooggerechtshof begint geen zaak tegen de gepensioneerde koning Juan Carlos. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de in 2014 afgetreden koning mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd, was Juan Carlos destijds onschendbaar en kan tegen hem geen vervolging worden ingesteld. De speciaal voor deze zaak ingerichte kamer van de hoogste Spaanse rechter beëindigt het onderzoek en presenteert de bevindingen voor de kerst, zo meldden vrijdag verschillende Spaanse media op basis van bronnen bij het Hooggerechtshof.

Het onderzoek was eerder dit jaar ingesteld om te zien of Juan Carlos mogelijk betrokken was bij het aannemen van steekpenningen of de betaling daarvan voor het contract dat Spaanse bedrijven in de wacht sleepten voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Juan Carlos zou daarvoor honderd miljoen dollar hebben ontvangen van de toenmalige koning Abdullah. Volgens het Saudische hof was dat echter een gift, van koningen onder elkaar. De betaling kwam aan het licht door onderzoek van de Zwitserse justitie naar een schimmig geldcircuit rond de koning, waarbij ook zijn ex-vriendin Corinna Larsen is betrokken.

In een reactie liet de Spaanse minister van justitie Juan Campos weten niet van plan te zijn een wijziging van de grondwet voor te stellen om de onschendbaarheid van de koning eruit te halen. Hij wilde verder geen commentaar geven omdat het Hooggerechtshof zijn rapport nog niet openbaar heeft gemaakt. De links-republikeinse junior regeringspartij Unidas Podemos wil overigens wel dat het staatshoofd strafrechtelijk kan worden vervolgd en dat de onschendbaarheid niet geldt voor misdrijven, zoals omkoping.

Juan Carlos (82) verblijft mede vanwege het juridische onderzoek sinds begin augustus in Abu Dhabi in een soort vrijwillige en in de tijd onbepaalde ballingschap.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord