Spanje krijgt na 268 jaar weer koning Felipe

Vorsten

17-06-2014 15:33:00

MADRID – Spanje krijgt deze week een nieuwe koning, Felipe VI. Het is voor het eerst sinds 1746 dat er weer een vorst de naam Felipe draagt. De laatste koning met die naam was tevens de eerste uit de familie Bourbon, die na een jarenlange strijd om de opvolging vanuit buurland Frankrijk op de Spaanse troon was gekomen.

In de Nederlandse geschiedenis vervult één koning Felipe een belangrijke rol, maar dan onder de naam Filips of Philips II. Dat is de ‘koning van Hispanje’ die in het Wilhelmus nog altijd wordt genoemd. Deze Filips (1527-1598) bond de strijd aan met de ‘ketterse’ Nederlanden die zich onder Willem van Oranje losmaakten van zijn bewind.

Filips, getrouwd met koningin Mary I van Engeland, was een zoon van keizer Karel V, met wie de Nederlanders het destijds beter konden vinden. Hij zag zijn armada in 1588 verslagen door zijn schoonzus koningin Elizabeth van Engeland. Zijn opvolger Felipe III (1578-1621) zag de voorspoed van het Spaanse rijk afnemen. In de Spaanse historie wordt hij vooral herinnerd door zijn besluit de zogenoemde ‘Moriscos’ – tot het christendom bekeerde Moren – het land uit te gooien.

Felipe III, bijgenaamd de Vrome, werd opgevolgd door nummer IV (1605-1665) die naam maakte als ‘kunst koning’. Zijn zoon Carlos II overleed zonder kinderen achter te laten waarna er in Europa een successie-oorlog uitbrak om de troon van Spanje. Dat bracht nummer V in het paleis, waarna de naam Felipe in onbruik raakte.

Meer Spanje