Standbeeld Spaanse koningin weg uit Capitool Californië

Vorsten

17-06-2020 19:17:43

Het standbeeld van de Spaanse koningin Isabella I verdwijnt uit het Capitool van de staat Californië. Dat hebben de leiders van het Californische parlement in Sacramento besloten. Isabella moet verdwijnen vanwege de opschoonactie van monumenten van historisch foute of controversiële figuren.

Dat is de koningin zelf niet, maar ze heeft de ‘pech’ te zijn afgebeeld met Christoffel Columbus en die is in de nasleep van ‘Black Lives Matter’ persona non grata verklaard. Koningin Isabella (1451-1504) en haar man koning Ferdinand II brachten de koninkrijken Castilië en Aragon samen, en daaruit ontstond het kernland van het huidige Spanje.

Samen gaven zij opdracht aan Columbus om de weg naar de schatten van Indië te vinden, maar de ‘nieuwe wereld’ die hij in 1492 ‘ontdekte’ was een andere continent, dat later Amerika werd genoemd. De verovering van die nieuwe wereld ging gepaard met geweld en het onderdrukken en vaak ook vermoorden van de inheemse bevolking. Niet alleen door Columbus maar vooral ook door degenen die na hem kwamen.

Dat is wat de ontdekkingsreiziger wordt aangerekend en waarom standbeelden van hem overal in de Verenigde Staten moeten verdwijnen. In het parlementsgebouw van Californië goedschiks, op andere plaatsen met grof geweld, zoals in Richmond in Virginia. In Boston werd het beeld onthoofd.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.