Tante koning Felipe geeft tekst en uitleg

Vorsten

2016-04-06 16:26:00

Pilar de Borbón, zus van de Spaanse koning-emeritus Juan Carlos en tante van de huidige koning Felipe, heeft woensdag een persverklaring uitgegeven over de vennootschap die ze veertig jaar lang had in Panama. Het bestaan daarvan werd dit weekeinde onthuld in de zogenoemde ‘Panama Papers’. In de verklaring legt de hertogin van Badajoz (79) uit hoe volgens haar de vork in de steel zit.

Pilar stelde dat de offshorecompany in 1969 werd opgericht door Aleko Pakamarkou, een ondernemer en goede vriend van haar man, Luis Gómez-Acebo. Haar man voelde zich in 1974 bedreigd toen de Baskische terreurbeweging ETA het plan zou hebben opgevat hem en zijn schoonvader, de graaf van Barcelona, te ontvoeren. Gómez-Acebo wilde toen buiten Spanje zaken gaan doen en nam daarvoor de firma van Pakamarkou als uitvalsbasis over.

Er werden verschillende projecten bedacht, maar geen daarvan was succesvol en er waren geen inkomsten die buiten het zicht van de Spaanse belastingdienst werden gehouden, aldus prinses Pilar. Toen haar man begin jaren tachtig ziek werd, kwam de vennootschap, ‘Financiële façade’ geheten, verder op de achtergrond. “We streden voor zijn leven”, zei Pilar. Luis Gómez-Acebo stierf in 1991 aan kanker en daarna werd niks meer gedaan met de firma.

Schoon schip

Volgens de ‘Panama Papers’ is de vennootschap pas enkele dagen na het aftreden van koning Juan Carlos, maar nog net voor het aantreden van koning Felipe, officieel opgeheven. Felipe had zijn familie duidelijk gemaakt dat er schoon schip moest worden gemaakt en dat er voor de koninklijke familie strenge regels zouden gelden.

De Spaanse belastingdienst kondigde maandag aan onderzoek te zullen doen naar de firma van Pilar de Borbón.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek