Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

Vorsten

28-05-2022 14:42:03

De Spaanse koning Felipe heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.

Het Spaanse koningshuis krijgt een bedrag dat de regering jaarlijks bepaalt, maar gaat zelf over de besteding ervan. De koning heeft zichzelf een vorstelijk inkomen van 253.843 euro toebedeeld. Zijn vrouw Letizia kreeg voor persoonlijke uitgaven 139.605 euro en hun moeder of schoonmoeder Sofia 114.231 euro.

De voorganger van Felipe, Juan Carlos, kreeg in 2021 geen cent meer. Hij is na ophef over in nevelen gehulde financiële transacties naar Abu Dhabi uitgeweken. Hij bracht afgelopen week voor het eerst sinds de zomer van 2020 een bezoek aan zijn vrouw en familie in Spanje.

Waar hij van leeft is ook in nevelen gehuld. Zijn vierdaags bezoek aan Spanje is niet door het Spaanse koninklijk huis betaald, terwijl het huis daar door de zuinigheid van Felipe wel de middelen voor heeft. De Spaanse koninklijke familie zou dankzij de ‘boekhouder’ Felipe inmiddels al bijna 6 miljoen niet uitgegeven euro’s op bankrekeningen hebben staan.

Spaanse media schatten dat hun koninklijk huis het goedkoopst is, ongeveer 18 cent per inwoner per jaar. Het Britse koninklijk huis bijvoorbeeld ontvangt ongeveer 100 miljoen euro uit de staatskas. Dat staat voor ongeveer 1,50 euro per inwoner per jaar.


Meer Spanje