Staatshoofden staan stil bij ramp MH17

Vorsten

30-08-2014 15:19:00

MAASTRICHT – Het is moeilijk om het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk te vieren terwijl in Nederland zoveel verdriet heerst na de tragedie in Oekraïne, waarbij ruim zes weken geleden bijna 200 Nederlanders zijn omgekomen. Dit zei bondspresident Joachim Gauck van Duitsland zaterdag in zijn toespraak op het internationale congres in het Theater aan het Vrijthof.

”Ook de berichten die ons momenteel uit de regio bereiken, dragen niet bij aan de rust. We blijven bezorgd”, sprak Gauck zijn toehoorders toe, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de Belgische koning Filip en koningin Mathilde en groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.

Gauck begon zijn indringende toespraak door zijn medeleven te betuigen aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp. ”Ik weet dat uw land nog in shock verkeert en dat de pijn voortduurt”, zei Gauck. De Duitse bondspresident vertelde dat ook veel mensen in Duitsland nog steeds geschokt zijn door het neerhalen van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Maar ook dat de saamhorigheid in Nederland en het massale medeleven diepe indruk hebben gemaakt bij onze oosterburen.

”We moeten borg staan voor onze waarden en verworvenheden”, zei Gauck. ”Hoe groot ons verdriet ook is, we vieren nu samen 200 jaar Koninkrijk.”

Meer Vorstenhuizen