Tante Letizia wil referendum over monarchie

Vorsten

05-06-2014 20:22:00

MADRID – De tante van de Spaanse prinses Letizia pleit voor een referendum over de toekomst van de monarchie in Spanje. Henar Ortiz Álvarez vindt het ”tijd voor het volk om zich te laten horen”, twitterde ze nadat het aftreden van koning Juan Carlos wereldkundig was gemaakt.

Ook retweet ze berichten van andere voorstanders van een volksraadpleging, zoals een afbeelding met de tekst “deze persoon denkt dat de titel van staatshoofd niet geërfd zou moeten worden” en “jij bepaalt – DEMOCRATIE”. Ortiz Álvarez benadrukt tegen haar bijna 3000 volgers dat het haar niet om Letizia zelf te doen is. “Ik heb niets tegen mijn nichtje. Laten we een bloedband niet verwarren met politiek.” Ook verspreidt ze via Twitter een online petitie die pleit voor een referendum over de monarchie. Die is inmiddels al bijna 335.000 keer digitaal ondertekend.

Het is niet voor het eerst dat Ortiz Álvarez zich negatief uitspreekt over het Spaanse koningshuis. In een vorig jaar gepubliceerd artikel in Vanity Fair beschreef ze zichzelf als ‘seculier, rood en republikein’ en suggereerde ze dat Letizia republikeinse standpunten had voordat ze met prins Felipe trouwde. “Ik denk dat iedereen het recht heeft te veranderen, nieuwe informatie in te winnen, zichzelf aan te passen en te worden wat de meeste mogelijkheden biedt”, vertelde ze het blad toen.

Meer Vorstenhuizen