Tekst Koningsspelenlied wordt niet aangepast om ‘jiggyjig’

Vorsten

2021-04-09 13:11:08

Ondanks kritiek van meerdere christelijke ouders blijft de tekst van het Koningsspelenlied Zij aan Zij hetzelfde. Dat laat een woordvoerster van de Koningsspelen weten na berichtgeving van het Nederlands Dagblad. De krant meldde dat op christelijke scholen ophef was ontstaan over het woord ‘jiggyjig’ wat in Indonesische straattaal geslachtsgemeenschap betekent.

Het lied van Kinderen voor Kinderen is het openingslied van de Koningsspelen op 23 april, ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander vier dagen later. In de tekst zijn meerdere zelfverzonnen woorden gebruikt waarmee danspasjes worden bedoeld, zo ook ‘jiggyjig’. “Dat de term die hier erg op lijkt, de ‘jiggyjig’, in Indonesië ook straattaal is voor iets heel anders, was bij zowel Kinderen voor Kinderen als bij onze organisatie niet bekend. Voor ons is en blijft het een leuke, nieuwe dansmove”, aldus de woordvoerster.

Thijs Verheij van Kinderen voor Kinderen liet aan het Nederlands Dagblad ook al weten dat de tekst hetzelfde blijft. “Dit was absoluut niet de bedoeling. Wij zien geen reden dit woord nu aan te passen in het lied. Bij ons blijft jiggyjig gewoon de naam van een leuke nieuwe dansmove.”


Meer Vorstenhuizen