Coronamaatregelen gelden niet voor Thaise koning

Vorsten

13-08-2020 13:10:41

Koning Vajiralongkorn heeft woensdag bij zijn ééndaagse bliksembezoek aan Thailand de meeste richtlijnen genegeerd die zijn regering heeft uitgevaardigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zo wordt reizigers aangeraden na aankomst in Bangkok in zelfisolatie te gaan, waarbij ze nog wel voor noodzakelijke zaken naar buiten mogen maar menigten en drukke plaatsen moeten vermijden. De koning liet zich met zijn familie bejubelen bij een wandeling bij het Grand Palace en had ook een ontmoeting met leden van het kabinet. Het publiek zat dicht op elkaar en het koningspaar en de dochters van de koning droegen geen mondkapjes.

Reden voor de reis van Vajiralongkorn naar Thailand was de viering van de 88e verjaardag van zijn moeder koningin Sirikit. De koning ging in gezelschap van zijn meegereisde echtgenote koningin Suthida en jongste zoon prins Dipangkorn naar het Chulalongkorn Memorial-ziekenhuis, waar Sirikit woont en verpleegd wordt.

Twee mondkapjes

Bij de visite droegen Vajiralongkorn en Suthida geen mondkapjes, terwijl prinses Sirindhorn – de zus van de koning – er uit voorzorg maar liefst twee over elkaar had opgedaan. Ook andere leden van de koninklijke familie hadden mondkapjes op. Waarnemers wezen er dan ook op dat Vajiralongkorn, hoewel hij uit het buitenland overkwam, geen enkele voorzorgsmaatregel nam voor de ontmoeting met zijn moeder.

Voor het bezoek van de koning waren in het ziekenhuis zelf en in de naaste omgeving wél strenge voorzorgsmaatregelen genomen, maar dan op het gebied van veiligheid. Buurtbewoners hadden opdracht gekregen deuren en ramen te sluiten, en de gordijnen dicht te doen.

Die instructie kwam zelfs met een tekening om aan te geven dat de gordijnen ook echt helemaal dicht moesten, zodat niemand vertrek en aankomst van het koninklijk gezelschap kon gadeslaan. Ook mocht er geen was buiten hangen, en was ziekenbezoek in het ziekenhuis niet toegestaan gedurende het verblijf van koning Vajiralongkorn.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.