Critici Thais koningshuis gezocht door politie

Vorsten

19-08-2020 15:47:52

In Thailand zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zes activisten die eerder deze maand tijdens een demonstratie bij de Thammasat-universiteit hebben opgeroepen tot hervorming van de monarchie. De politie heeft woensdag gezegd dat de zes zich meteen moeten melden. Ze worden onder meer verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en het overtreden van de coronamaatregelen.

Vooralsnog wordt de wet op majesteitsschennis niet in stelling gebracht. Op aanmerkingen op het koningshuis staat een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Koning Vajiralongkorn, die onderwerp was van de in Thailand ongehoorde kritiek, zou premier generaal Prayut Chan-o-cha opdracht hebben gegeven die wet voorlopig met rust te laten en critici op andere manieren aan te pakken. Op die manier wordt het imago van de koning minder belast.

De eisen van actievoerende studenten gingen heel ver, zeker gezien het feit dat de afgelopen decennia uit angst voor de draconische wet op ‘lèse majesté’ er in het openbaar nooit om hervorming van de monarchie is geroepen. Tijdens de bijeenkomst op de universiteit werden tien eisen geformuleerd. Zo moet de in Duitsland verblijvende koning weer in Thailand gaan wonen, zijn invloed op politiek en leger opgeven, en moeten de geldstromen rond het koningshuis transparant worden.

Kritische stukken

Thaise media kregen meteen opdracht van de autoriteiten om niets te schrijven over de demonstratie en geen enkele eis te publiceren. De premier zei dat de studenten, die zich in de voorgaande weken al hadden gekeerd tegen zijn regering, mochten protesteren, maar dat ze met hun handen af moesten blijven van de monarchie. Zijn regering probeert ook tal van pagina’s op Facebook te sluiten omdat er kritische stukken staan over het koningshuis.

Panusaya Sithijirawattankul, de student die de eisen voorlas, is een van de zes die wordt gezocht. Ook Anon Nampa, die op borgtocht vrij is vanwege zijn eerdere deelname aan protesten, moet zich ook melden. Ze mochten van de politie geen aanhangers meenemen als ze zich kwamen aangeven.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.