Facebook snoert critici koning Vajiralongkorn de mond

Vorsten

25-08-2020 09:09:26

Facebook heeft in opdracht van de Thaise regering een groep geblokkeerd met een miljoen leden die kritiek hebben op de Thaise koning Vajiralongkorn. Facebook zegt juridische stappen tegen de blokkade te gaan ondernemen.

In de Thaise hoofdstad Bangkok gaan al wekenlang tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor een open democratie en hervormingen van het koningshuis. De Thaise monarchie wordt beschermd door een strenge majesteitswet die kritisch commentaar op de koning, koningin, troonopvolger of regent bestraft met maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.

De Facebookgroep Royalist Marketplace is opgericht door een Thai die vrijwillig in Japan in ballingschap leeft. Volgens deze Pavin Chachavalpongpun is Facebook gezwicht voor de druk van de regering. “Door dit te doen werkt Facebook samen met het autoritaire regime om de democratie te belemmeren en de autoritaire aanpak te cultiveren”, zei Pavin.

Hij richtte meteen een nieuwe groep met dezelfde naam op, die dinsdag al 455.000 leden had.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.