Politieofficieren gestraft na protest bij Thaise koningin

Vorsten

15-10-2020 12:41:07

Drie hoge Thaise politieofficieren zijn donderdag uit hun functie gezet omdat ze niet hebben ingegrepen toen koningin Suthida en prins Dipangkorn met hun auto tussen demonstrerende studenten terechtkwamen. De echtgenote en zoon van koning Vajiralongkorn werd door de betogers geen strobreed in de weg gelegd, maar het was in de ogen van autoriteiten al een schande dat ze oog in oog kwamen met de demonstranten.

Hoe de koninklijke colonne tussen de betogers terechtkwam is een raadsel, omdat er genoeg alternatieve routes waren. Volgens waarnemers had de politie de stoet niet verwacht en waren de demonstranten die op weg waren naar het kantoor van de premier, generaal Prayut Chan-o-cha, daarom niet op grote afstand gehouden. Op videofilmpjes is te zien hoe de koningin dapper bleef zwaaien naar het publiek.

De betogers brachten de in Thailand nu populaire drievingerige groet, een verwijzing naar een soortgelijk gebaar dat gebruikt werd als teken van verzet tegen de machthebbers in de Hunger Games. In een andere uitleg staan de drie vingers ook voor de beginselen van de Franse revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Bij de protesten wordt ook vaak het lied ‘Hoor je het zingen op straat’ uit Les Misérables ten gehore gebracht, dat in de musical door studenten op de barricaden wordt gezongen.

Arrestaties

De Thaise regering heeft donderdag enkele leiders van de protestbeweging gearresteerd, in Bangkok de noodtoestand afgekondigd en alle verdere betogingen verboden. Desondanks werd er donderdagmiddag op een druk kruispunt in de hoofdstad toch een protestactie gehouden waar om de vrijlating van de gevangen genomen studenten werd geroepen.

Studenten en jongeren voeren al enkele maanden actie tegen de regering, geleid door de in 2014 via een coup aan de macht gekomen generaal Prayut. Tot het eisenpakket behoort inmiddels ook hervorming van de monarchie, tot voor kort een taboe in Thailand.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord