Roep om Thaise koning tot ongewenst persoon te verklaren

Vorsten

15-10-2020 15:57:15

Een petitie aan de Duitse Bondsdag om de merendeels in Beieren wonende Thaise koning Vajiralongkorn tot persona non grata – ongewenst persoon – te verklaren, is inmiddels bijna 110.000 keer ondertekend op de website van Change.org. De petitie is opgesteld in het Thais, Engels en Duits.

De Thaise autoriteiten hebben donderdag toegang tot de site vanuit Thailand geblokkeerd onder verwijzing naar de computercriminaliteitswet, die acties verbiedt die de stabiliteit van Thailand zouden ondermijnen.

In de petitie worden onder meer bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Bondsdag gevraagd de Thaise koning de toegang tot Duitsland te ontzeggen. Dit mede omdat hij vanuit zijn woonplaats in Garmisch-Partenkirchen decreten en wetten uitvaardigt en daarmee in strijd handelt met de wetten die het diplomatieke verkeer regelen.

Dat hij de afgelopen maanden regelmatig tussen Duitsland en Thailand heen en weer is gevlogen en daarmee alle coronaregels aan zijn laars heeft gelapt wordt hem door de ondertekenaars van het verzoekschrift ook aangerekend. “Wij verdragen het niet langer dat hij buiten het koninkrijk verblijft en in Duitsland diplomatieke onschendbaarheid geniet”, zo valt te lezen.

In het Duitse parlement is de koning vorige week al ter sprake gekomen. Een afgevaardigde van de Groenen ondervroeg minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas over het verblijf. “We hebben het duidelijk gemaakt dat politiek met betrekking tot Thailand niet vanaf Duitse bodem mag worden gevoerd”, aldus Maas. “Als er gasten in ons land zijn die staatszaken vanaf ons grondgebied regelen dan willen we dat altijd tegengaan.”


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord