Thai moeten geel dragen ter ere van koning Bhumibol

Vorsten

11-10-2020 16:54:35

De Thaise bevolking is door de autoriteiten weer gevraagd gele shirts en hemden uit de kast te halen en dinsdag aan te trekken ter ere van de sterfdag van koning Bhumibol. Die overleed op 13 oktober 2016 na een regering van iets meer dan zeventig jaar. Op tal van plaatsen vinden die dag herdenkingen plaats en als teken van respect is het gewenst dat de Thai geel dragen, de kleur die wordt geassocieerd met de dag van de week waarop de koning is geboren.

De meeste Thai hebben meerdere gele shirts in de kast omdat ze de afgelopen decennia keer op keer zijn gevraagd die kleur te dragen, vaak een maand lang. Dat was eerder dit jaar bijvoorbeeld het geval in de geboortemaand van de huidige koning Vajiralongkorn. Die is toevallig ook op een maandag geboren, zodat de garderobe na het overlijden van diens vader Bhumibol niet aangepast hoefde te worden.

Koning Vajiralongkorn zal dinsdag zelf ook deelnemen aan een aantal plechtigheden. Hij is zaterdag al vanuit Europa in Thailand aangekomen, samen met zijn vrouw koningin Suthida, bijvrouw ‘Koi’ en leden van zijn harem. Meteen zaterdag en ook zondag nam het koninklijk gezelschap deel aan het in tempels offeren van ‘kathin’, de traditionele gele gewaden aan boeddhistische monniken. Dit ter gelegenheid van het einde van de boeddhistische vastentijd.

Koning Vajiralongkorn is inmiddels al langer in Thailand – meer dan 24 uur – dan hij het hele jaar is geweest. De zeven vorige bezoeken duurden nooit meer dan een dag en volgden eenzelfde patroon van vroege aankomst in Bangkok en vertrek in de daarop volgende nacht. Dit keer echter is het bedoeling dat hij tot begin november blijft.

Meer Thailand