Thai vragen waarom ze verjaardag koningin moeten vieren

Vorsten

28-05-2020 21:06:37

Thailand bereidt zich voor om de verjaardag te vieren van koningin Suthida. Zij wordt op 3 juni 42 jaar. Op belangrijke kruispunten in Bangkok en overal in de oude stad Rattanakosin worden gigantische reclameborden met haar beeltenis geplaatst, en de Thai hebben volgende week woensdag ook een vrije dag.

Het is voor de tweede keer dat de verjaardag van Suthida een nationale feestdag is. De voormalige stewardess van Thai Airways en lid van de Koninklijke Garde trouwde vorig jaar verrassend met koning Vajiralongkorn. Het huwelijk vond plaats enkele dagen voor de kroning van de in 2016 aangetreden Thaise koning, die vervolgens zijn nieuwe vrouw – zijn vierde echtgenote – installeerde als koningin.

Op de voorbereidingen op het feest kwamen donderdag kritische en smadelijke opmerkingen, merendeels van buiten Thailand omdat zulke opmerkingen als majesteitsschennis worden beschouwd. Waarom moest Bangkok worden versierd voor een koningin die kennelijk al niet meer in de smaak viel bij de koning, was de vraag die herhaaldelijk werd gesteld.

Suthida verblijft immers al maanden in een hotel in Zwitserland terwijl haar echtgenoot in een hotel in Beieren woont, naar verluidt in gezelschap van een regiment gezelschapsdames. Afgelopen weekeinde werd Vajiralongkorn nog gespot en gefilmd tijdens een wielertochtje. Niet in gezelschap van de koningin maar van zijn concubines.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord