Thailand klaar voor viering verjaardag ‘moeder’ Sirikit

Vorsten

10-08-2020 10:30:34

Thailand bereidt zich voor op de viering van de verjaardag van koningin-moeder Sirikit, in het verleden omschreven als ‘de mooiste koningin van de wereld’. De ‘moeder van alle Thai’ wordt woensdag 88 jaar. Volgens de Bangkok Post, die vorig jaar nog lofprijzingen tekort kwam om de koningin te omschrijven is zij ‘een verlichtend licht dat hoop en kracht geeft aan degenen die het het meest nodig hebben.’

Sirikit, sinds 2016 weduwe door het overlijden van haar man koning Bhumibol, is volgens Thaise media ‘een heldin en pijler van kracht’ voor haar zoon koning Vajiralongkorn. Dat zal ook de reden zijn waarom Vajiralongkorn (68) dinsdagavond vanuit Zürich, waar hij zijn vrouw koningin Suthida ophaalt, naar Bangkok vliegt om bij het verjaardagsfeest aanwezig te zijn.

Mogelijk dat dit keer ook Vajiralongkorn’s jongste en enige nog door hem erkende zoon, prins Dipankorn (15), ook mee mag. Volgens de vlieggegevens waarop kritische volgers van het koningshuis beslag hebben gelegd, vliegt het koningspaar in de nacht van woensdag op donderdag alweer terug naar Europa. Ze zijn dan dit jaar in totaal zes dagen in Thailand geweest.

Plechtigheden

Op de verjaardag, die ook dienst doet als moederdag, staan tal van voorgeschreven plechtigheden op het programma, zoals het geven van aalmoezen aan monniken en offeren van geschenken bij overal in het land opgestelde portretten van Sirikit. Het geven van aalmoezen moet de jarige verzekeren van een voorspoedig levensjaar en is vast onderdeel van elke verjaardagsviering.

Sirikit, die vorig jaar mei bij de kroning van haar Vajiralongkorn de extra titel ‘koningin-moeder’ kreeg, verkeert al sinds 2012 in slechte gezondheid en heeft geen publieke optredens meer. Haar verjaardag wordt door het hof echter aangegrepen om foto’s te verspreiden van de verjaardagsvisite van haar kinderen en kleinkinderen.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.