Thailand krijgt nieuwe feestdag ter ere van koning Bhumibol

Vorsten

12-05-2020 16:50:29

Thailand heeft er een nationale feestdag bij. De regering heeft dinsdag bekendgemaakt dat 4 december voortaan de Nationale Dag van Eenheid is. Het wordt geen vrije dag, maar moet de Thai in de geest van wijlen koning Bhumibol samenbrengen. “Met die dag willen we het erfgoed eren van de koning die zich bekommerde om zijn volk”, aldus een regeringswoordvoerder.

De keuze voor 4 december is niet toevallig. Koning Bhumibol, die in 2016 na een regeringstijd van zeventig jaar overleed, hield doorgaans op de vooravond van de viering van zijn verjaardag – 5 december, nog steeds een vrije dag in Thailand – een toespraak tot de bevolking. Eén van die toespraken heeft mythische proporties aangenomen en heeft mede geleid tot de nieuwe feestdag.

Op 4 december 1991 riep de koning de Thai op om waarde te hechten aan kennis, liefde en eenheid. Volgens de huidige regering zou het goed zijn als de Thai dat ook tegenwoordig zouden doen. De bevolking is immers al jaren politiek zeer verdeeld, mede als gevolg van enkele staatsgrepen van het leger.

Meer Thailand