Thais koningspaar klaar om even naar Bangkok te gaan

Vorsten

09-10-2020 13:56:45

De Thaise koning Vajiralongkorn is vrijdag vanuit München aangekomen in Zürich van waar hij later op de dag met een speciale vlucht van Thai Airways naar Bangkok vliegt. Volgens uit het paleis gelekte informatie blijft de in Beieren wonende koning voor het eerst dit jaar enkele weken in Thailand. Vajiralongkorn was tot nu toe slechts enkele keren voor een bezoek van minder 24 uur van Europa op en neer gevlogen naar Bangkok.

Dat de koning een stop maakt in Zwitserland is omdat zijn echtgenote koningin Suthida daar woont. De procedure is daarom steeds dezelfde. Vajiralongkorn vliegt met een van zijn in München gestationeerde Boeing 737’s naar vliegveld Kloten in Zürich, waar niet alleen zijn vrouw en haar entourage op hem wachten, maar waar ook een uit Bangkok overgekomen Boeing 777 van Thai Airways aankomt om hem op te halen. Bij terugkeer uit Thailand herhaalt het proces zich, maar dan in omgekeerde volgorde.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Thaise koning zijn vrouw niet naar München laat komen, maar aangenomen wordt dat de bereidheid van de Zwitserse autoriteiten om zijn verplaatsingen beter af te schermen dan de Duitsers een reden is voor de reiswijze. De toestellen die Vajiralongkorn in München heeft staan en waarmee hij regelmatig rondjes vliegt boven Duitsland om zijn vliegbrevet op peil te houden, kunnen de afstand naar Bangkok niet één keer overbruggen.

De koning was eind september voor het laatst in eigen land. Dat was tot dan toe de zevende keer dat hij met Suthida een dagtochtje maakte naar Thailand. Thaise media melden echter niet dat Vajiralongkorn in het buitenland verblijft, maar op sociale media en bij de recente studentendemonstraties tegen het bewind van premier generaal Prayut Chan-o-cha was het wel onderwerp van gesprek en protest. “Wat hebben we aan een koning die er nooit is. Waarom hebben we nog een koning nodig?” was een veel gehoord geluid.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord