Thais koningspaar komende week weer even naar Bangkok

Vorsten

08-08-2020 10:08:05

Koning Vajiralongkorn en koningin Suthida van Thailand maken zich op om dinsdagavond vanuit Zürich naar Thailand te vliegen. Het wordt hun zesde bezoek van dit jaar. Lang zal het koningspaar overigens niet in Bangkok blijven. Nog dezelfde avond wordt de terugreis aanvaard. De koning woont in Beieren, de koningin in Zwitserland.

Aanleiding voor het koninklijk bezoek aan eigen land is de viering van de 88e verjaardag van koningin-moeder Sirikit aanstaande woensdag 12 augustus. Dat is een nationale feestdag en tevens ook moederdag. Koning Vajiralongkorn, die afgelopen maand de viering van zijn eigen verjaardag in Thailand oversloeg, vindt dat hij op zijn moeders verjaardag niet kan ontbreken.

Koningin-moeder Sirikit geniet onder de Thaise bevolking nog veel aanzien en populariteit. Ze is echter de afgelopen acht jaar niet meer zelfstandig in het openbaar getreden nadat ze in de zomer van 2012 werd getroffen door een beroerte. Een enkele keer worden door het paleis nog foto’s van haar verspreid waardoor duidelijk is dat ze geen schim meer is van haar oude zelf. Op straat en in overheidsgebouwen worden alleen portretten gebruikt die tien of twintig jaar oud zijn.

Koning Vajiralongkorn woont al enkele jaren in Duitsland. Zo weinig als hij tot nu toe in Thailand is geweest, is sinds hij in 2016 koning werd door het overlijden van zijn vader koning Bhumibol niet eerder voorgekomen.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.