Thaise koning blijft ver weg van protesten in Bangkok

Vorsten

18-10-2020 14:53:52

De Thaise koning Vajiralongkorn en zijn echtgenote koningin Suthida en tweede vrouw Sineenat hebben in het weekeinde het uitdelen van diploma’s aan afgestudeerde studenten en bezoeken aan goede doelen voortgezet.

Ze deden dat in het noorden van Thailand, ver van de aanhoudende demonstraties in de hoofdstad Bangkok. Daar eisen tienduizenden studenten het aftreden van premier generaal Prayut Chan-o-cha, een nieuwe grondwet, verkiezingen en steeds vaker ook hervorming van de monarchie.

Het koningspaar bevindt zich in het noordoosten van het land, in Sakon Nakhon, niet ver van de grens met Laos. Daar worden dagelijks aan honderden studenten diploma’s uitgereikt, een traditie die onder koning Bhumibol is begonnen en waaraan leden van de koninklijke familie vanwege het steeds grotere aantal studenten in het land elk jaar veel tijd kwijt zijn. Als koning had Vajiralongkorn er nog niet aan deelgenomen. Het is ook voor het eerst sinds zijn troonsbestijging in 2016 dat hij buiten Bangkok komt.

Eredoctoraten

Vast onderdeel van de plechtigheden deze dagen is de overhandiging van steeds weer een nieuw eredoctoraat aan koningin Suthida. Die heeft er van de Rajabhat-universiteit in totaal 39 toegekend gekregen. Zaterdag ontving de koningin er twee van twee verschillende vestigingen van de universiteit.

Ondertussen reisde de koninklijke ‘noble consort’ Sineenat van Ubon Ratchathani in het noordoosten naar Chiang Mai in het noordwesten waar ze een studiecentrum en een opvangcentrum voor dieren bezocht. Ook prins Dipangkorn (15), de jongste zoon van de koning, werd erop uit gestuurd, met name om nieuwe gewaden aan te bieden aan monniken ter gelegenheid van het einde van de boeddhistische vastentijd.

Demonstraties

In Bangkok waren zondag ook weer grote massa’s op de been die dankzij sociale media de autoriteiten die alle bijeenkomsten van meer dan vijf man hebben verboden, te slim af zijn en op markante punten in de stad samenkomen. Het stilleggen van onder andere de metro, zoals ook zondag weer gebeurde, helpt daarbij niet.

In een nieuwe verordering is bepaald dat op het plaatsen van selfies bij de demonstraties twee jaar gevangenisstraf staat. Premier Prayut Chan-o-cha heeft al een paar keer benadrukt niet te zullen wijken voor de protesten. Ook waarschuwde hij de actievoerende studenten voor het ter discussie stellen of zelfs maar bespreken van de monarchie.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord