Thaise koning en koningin samen voor herdenking Taksin de Grote

Vorsten

28-12-2020 15:45:02

De Thaise koning Vajiralongkorn was maandag weer op pad met zijn eerste vrouw koningin Suthida. Het koninklijke paar was aanwezig bij de herdenking van koning Taksin de Grote, die 253 jaar geleden de Thaise troon toetrad.

De herdenking vond plaats in het centrum van de buurt Wong Wian Yai in de hoofdstad Bangkok. Daar staat een groot standbeeld van koning Taksin, de voorganger van koning Rama I, op een paard. Het standbeeld verbeeldt de koning met een een opgeheven sabel, wat het startsein van de aanval symboliseert.

Het bezoekje van het koninklijke paar aan de gedenkplaats van koning Taksin kwam voor sommigen als een verrassing. De koning, die de eerste Thaise monarch is in meer dan honderd jaar met een bijvrouw, was de afgelopen dagen voornamelijk te zien met zijn tweede vrouw Sineenat. Daar reageerde koningshuisfans verward op, die net gewend waren aan koningin Suthida. “Voor wie moeten we nu zijn?”, vroeg een trouwe volger van de koning zich zondag vertwijfeld af.

Fluwelen zak

Taksin, die van 28 december 1767 tot 6 april 1782 regeerde, is geroemd vanwege zijn succes als militaire commandant en de reünificatie van het Thaise koninkrijk in 1767. Toen het Thaise koninkrijk Aytthaya in 1767 viel, baande Taksin zich een weg naar buiten en werd het hoofd van een klein leger. Het rijk was opgedeeld in zes delen, waarvan Taksin de oostkust beheerste. Hij versloeg de rivalen, verenigde het land en werd bekroond tot koning.

Zijn koningschap was niet makkelijk. Thailand kende veel vijanden en moest blijven strijden voor onafhankelijkheid. Volgens sommige historici werd de druk hem te veel: de koning dacht dat hij een toekomstige Boeddha was. Taksin werd waanzinnig verklaard en via een staatsgreep verwijderd van de troon. Hij had gevraagd om monnik te mogen worden, maar werd 7 april 1782 geëxecuteerd volgens de traditie: gebonden in een fluwelen zak en doodgeknuppeld met een stok van sandelhout, zodat geen koninklijk bloed zichtbaar zou vloeien.

In 1981 besloot het Thaise kabinet koning Taksin de eretitel de Grote te geven. De dag van zijn kroning, 28 december, is een officiële feestdag, maar geen vrije dag. Volgens een populaire Thaise legende zou niet koning Taksin, maar een plaatsvervanger gedood zijn. Taksin zou nog jaren geleefd hebben als boeddhistische monnik.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord