Thaise koning maakt mening over demonstranten duidelijk

Vorsten

24-10-2020 18:32:18

Koning Vajiralongkorn van Thailand heeft duidelijk stelling genomen tegen de studenten die al maanden demonstreren voor het aftreden van de regering van oud-juntaleider en premier generaal Prayut Chan-o-cha. Daarnaast staan sinds enige tijd hervorming van de monarchie en het inperken van de macht van de doorgaans in Duitsland verblijvende koning ook op het eisenlijstje van de demonstranten. Tot verontwaardiging van Vajiralongkorn en het leger.

De koning kreeg de kans zijn gevoelens te uiten toen hij vrijdagavond bij een strak geregisseerde wandeling buiten het paleis, waar zich duizenden voor deze gelegenheid overgebrachte aanhangers bevonden, werd gewezen op ene Thitiwat Tanagaroon (49). Die had afgelopen maandag zijn steun voor het koningshuis duidelijk gemaakt door temidden van de betogers een foto van de vorige koning Bhumibol omhoog te houden. “Heel goed gedaan, heel dapper. Ik dank je”, zei Vajiralongkorn tegen de dolgelukkige man, die zeven uur had zitten wachten op de komst van de koning.

Door de man dapper te noemen, gaf de koning te kennen op de hoogte te zijn van de sentimenten onder deThaise jongeren en van de roep om hervorming. Maar tegelijkertijd liet hij blijken daar geen gehoor aan te willen geven. Op sociale media plaatsten de studenten dan ook berichten met de hashtag (#) ’23 Oktober heeft onze ogen geopend’. De toevoeging was zaterdagmiddag al meer dan een half miljoen keer gebruikt. “De koning staat niet boven de partijen en problemen, maar vormt altijd het hart van het probleem”, zei een van de protestleiders tegen Reuters.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord