Thaise koning onderstreept unieke cultuur van Thai

Vorsten

01-01-2021 13:39:45

Koning Vajiralongkorn heeft bij de Thaise bevolking aangedrongen op behoud van de unieke Thaise cultuur. Hij deed dat in zijn nieuwjaarstoespraak, die was opgenomen in de Amphorn Sathan-troonzaal van het Dusit-paleis in Bangkok en die bij de jaarwisseling werd uitgezonden.

Het was voor het eerst in jaren dat de koning ook daadwerkelijk in Thailand was om de traditionele toespraak te houden. In voorgaande jaren verbleef hij in Beieren, waar hij ook de eerste tien maanden van het afgelopen jaar voornamelijk heeft gewoond. Pas begin oktober kwam hij naar Bangkok om daar vervolgens vanwege de politieke onrust tot nu toe te blijven.

Volgens de Thaise koning hebben de Thai een bijzondere cultuur die tot uiting komt in tradities, rituelen, taal, kunst, wijsheid en gedrag. Die cultuur maakt het de Thai mogelijk om waar ze zich ook bevinden, met elkaar in contact te komen. Het bewaren van die cultuur moet eenieders streven zijn, meende Vajiralongkorn.

Voorspoed en welvaart

De Thai kunnen met kennis, begrip en saamhorigheid de coronapandemie overwinnen aldus de koning. Vajiralongkorn riep de Boeddha, “andere goden” en zijn in 2016 overleden vader koning Bhumibol aan om Thailand en de bevolking te beschermen en naar voorspoed en welvaart te leiden.

Ter gelegenheid van de jaarwisseling gaf het Thaise hof ook een wenskaart vrij. Vooraf was daarover enigszins gespeculeerd omdat niet duidelijk was wie daarop samen met Vajiralongkorn zou zijn afgebeeld: koningin Suthida, bijvrouw Sineenat of wellicht beiden. Het werd alleen Suthida, op een foto die in 2018 is gemaakt op de dag van de kroning.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.