Thaise koning verwisselt kleding smaragdgroene Boeddha

Vorsten

06-07-2020 19:51:17

Koning Vajiralongkorn van Thailand heeft maandag de ceremoniële kleding en hoofdbedekking verwisseld van het heilige beeld van de smaragdgroene Boeddha in Wat Phra Kaew, de tempel op het terrein van het Grand Palace. Het beeld heeft nu de bij het regenseizoen passende kledij aan, in plaats van die voor de zomer. Over enkele maanden mag de koning weer in actie komen om het beeld te bedekken met de winterdracht.

De koning werd vergezeld door zijn vierde echtgenote, koningin Suthida en door prinses Bajrakitiyabha, zijn dochter uit zijn eerste huwelijk. Naast het wisselen van de kleren en het vooraf afstoffen van het beeld, ontstak de koning ook kaarsen en bracht hij offeranden. Op Thaise sociale media werd opgemerkt dat het leek alsof de koning was aangekomen, maar waarnemers zeiden dat hij wellicht een kogelvrij vest droeg.

Vajiralongkorn was maandagmorgen vroeg vanuit Zürich, waar zijn vrouw woont, in Bangkok aangekomen en werkte daarna een aantal programmapunten af. Zo gaf hij een korte verklaring over de strijd tegen het coronavirus en bezocht hij met koningin en prinses ook Wat Bowonniwet Vihara, een andere tempel in de oude stad van Bangkok. Ook daar verrichtte hij een aantal ceremoniële handelingen in het kader van Asahna Bucha, en het begin van Khao Phansa, dat ook wel de boeddhistische vastentijd wordt genoemd.

Het bezoek aan Thailand was het eerste van de in Beieren verblijvende koning sinds 6 april. Volgens de statistieken die critici van het koningshuis bijhouden is Vajiralongkorn nog geen vijf volle dagen in zijn koninkrijk geweest, maandag meegeteld. De verwachting is dat hij in de nacht van maandag op dinsdag met een speciale vlucht van Thai Airways weer van Bangkok naar Zwitserland vliegt. Daar wacht dan een van zijn eigen vliegtuigen op hem om de koning naar München te vliegen. Vajiralongkorn wordt pas weer rond 12 augustus in Thailand terug verwacht voor de viering van de 88e verjaardag van koningin-moeder Sirikit.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord